Promena pola


Promena pola pripada retkim pojavama u ordinaciji klinickog seksologa. To su pacijenti, osobe koje u sebi imaju imperativ za promenom pola. Ucestalost takvih osoba je nekoliko njih oba pola na 100.000 stanovnika u bilo kojem delu sveta. Promena pola kao pojava proizilazi iz subjektivnog dozivljaja svoje rodne pripadnosti, tj. dozivljaja sopstvenog zenskog ili muskog identiteta.

Promena pola

Nova saznanja u vezi promene pola

Donedavno se verovalo da se dusevni sadrzaj zenskog ili muskog identiteta gradi posle rodjenja deteta; da je takav razvoj usmeren sa jedne strane spoljnim telesnim karakteristikama, a istovremeno i sa druge strane uticajem najblize okoline, pre svega odgojem u porodici. Dakle, nista jednostavnije nego prilikom rodjenja deteta odmah videti na osnovu spoljneg polnog organa bebe da li je rodjena devojcica ili decak. A okruzenje deteta bi trebalo da se potom pobrine da se rodni identitet prilagodi polnom organu.

Medjutim, saznanje novijeg datuma je da se rodni identitet odredjuje jos u materici.Da se potencijal za zenski ili muski identitet gradi jos pre rodjenja, znaci pre uticaja sredine i pre svesti o sopstvenom polnom organu, potvrdjeno je saznanje tokom druge polovina XX veka.

Istrazivanjem u oblasti neuronauka doslo se do toga da postoje razlike izmedju zenskog i muskog mozga, iz kojih proisticu i razlike kasnije u ponasanju. A mozak se u jednom ili drugom smeru diferencira jos tokom zivota u meterici majke buduceg deteta.

Uobicajeno je da se mozak diferencira u istom smeru kao i polni organi iste jedinke. Zbog toga i postoji svakodnevna praksa da se prilikom rodjenja deteta na osnovu polnog organa bebe odredjuje rodna pripadnost osobe u celini, tj. da li je rodjena zenska ili muska osoba.

Promena pola – klinička iskustva

Klinicko iskustvo ukazuje da se vrlo retko dogodi (kod nekoliko osoba na 1oo.ooo stanovnika sirom sveta) da se funkcionisanje mozga diferencira u drugacijem smeru od diferencijacije polnog organa iste osobe. U takvom slucaju to prakticno znaci da osoba moze imati muske polne organe, dok joj mozak funksionise na zenski nacin; ili obrnuto, druga osoba moze imati zenske polne organe, dok joj mozak funkcionise na muski nacin. Ovakvim retkim osobama svakodnevni zivot je vrlo otezan i ne moze se nikako odvijati normalno. Zbog toga one osecaju neprestanu potrebu (imperativ) da se mozak i polni organi usaglase.

Put ka ostvarenju sklada unutar organizma u ovakvim slucajevima jeste da polni organi i funkcionisanje mozga dobiju istovetno znacenje u zenskom ili muskom smeru. Tek onda moze da se ostvari skladan identitet osobe u celini i olaksati svakodnevni normalan zivot.

Uloga psihijatra

Ovakve osobe za pomoc dolaze prvo psihijatru, koji je I seksolog. Psihijatar dijagnosticki konstatuje u cemu je teskoca pacijenta, a zatim i kakve su mogucnosti da se one razrese. S obzirom da teskoce poticu iz raskoraka izmedju mozga i telesnih polnih karakteristika (pre svega polnog organa), resenje je u promeni, ili mozga prema polnom organu,ili polnog organa prema mozgu. U smislu u kojem je u ovakvom slucaju potrebno, mozak se ne moze menjati. Ali zato je moguce u savremenoj medicini postici prilagodjavanje telesnih karakteristika prema imperativima koje mozak namece. To je promena pola i za ostvarenje takvog poduhvata je neophodnastrucna aktivnost seksologa endokrinoloske hirurske specijalnosti.

Pre njihovog delovanja je pozeljno terapijsko delovanje psihijatra. Veoma je vazno posredovanje psihijatra izmedju pacijenta i njegove bliske sredine, pre svega primarne porodice. Porodica ne moze odmah da razume problem koji ima njihov clan. U tome je cesto presudna uloga psihijatra – psihoterapeuta. Ali ni sam pacijent ne moze uvek da shvati kako to da ga porodica nedovoljno razume u njegovim ili njenim teskocama koje ima, pa je sklon, ili sklona, da se pita da li ga, ili je, u porodici dovoljno vole,kada ga, ili je, ne raumeju. Bez pomoci psihijatra – psihoterapeuta cesto nije svestan,ili svesna, da su teskoce koje ima neobicne, retke i tesko razumljive za neinformisane ljude o tome.

Promena pola je, može se slobodno reći, putovanje u svoje telo.

Ako vam se dopada članak: