Impotencija, nedovoljna erekcija


Impotencija, najčešći problem kod seksologa

Najčešća pojava u ordinaciji klinickog seksologa jeste muskarac koji trazi pomoc za ostvarenje polnog odnosa sa partnerkom, tj. impotencija. Njegov problem se sastoji u izostanku erekcije ili u nedovoljnoj erekciji polnog organa (penisa) prilikom partnerskog polnog kontakta. U takvoj situaciji se ne moze ostvariti polni partnerski odnos,sto za muskarca predstavlja neprijatnost. Posle toga nastaje briga u vezi ishoda buduceg partnerskog odnosa, jer muskarac nije imao uvid zbog cega bi to moglo da se desi. Pomenuta briga usmerava paznju prema mogucim nacinima da se ostvari erekcija penisa, sto buduce partnerske situacije cini neprirodnim, odnosno bez spontanog pristupa erotskom partnerstvu. U seksoloskoj klinickoj praksi takav se problem naziva seksualna disfunkcija muskarca. U proslosti, u psihijatrijskoj praksi, takav se problem nazivao impotencija, sto je imalo znacenje seksualne nemoci. U svakodnevnom zargonu se naziv impotencija zadrzao do danas, pa i muskarci koji dolaze u ordinaciju za pomoc u resavanju tog problema koriste naziv impotencija.

ImpotencijaAko se impotencija javi kod mladjih muskaraca, onda je najcesce psihicke prirode. Ako se pojavi u drugoj polovini zivota, najcesce se radi o nekim promenama u organizmu koje zahtevaju tretman raznih specijalista medicine,a impotencija je samo posledica primarno nastalih promena. Ovde cemo paznju posvetiti psihickoj prirodi impotencije. Najcesce su to muskaci izmedju 20 i 30 godina starosti, koji su imali malo ili nikako iskustva u partnerskoj seksualnoj aktivnosti.

Seksualna psihoterapija

U resavanju impotencije na psihickom nivou primenjuje se seksualna psihoterapija. Ona moze imati razlicita usmerenja, zavisno od aktuelne situacije u kojoj je muskarac zatecen. Gotovo uvek postoji i potreba za izvesnom edukacijom o prirodi seksualne aktivnosti. To je zbog toga sto mogu postojati neki stavovi ili shvatanja koji ne pogoduju seksualnoj aktivnosti, odnosno otezavaju erotsko uzbudjenje. Na primer, neke predrasude u vezi muske i zenske uloge mogu u nekim situacijama negativno uticati na erotski motiv. Takav bi primer trebalo analizirati kroz edukaciju o seksualnoj aktivnosti.

Nema polnog odnosa bez erekcije

Partnerski polni odnos se ne moze ostvariti bez erekcije polnog organa muskarca, zbog cega u svojoj muskoj ulozi muskarac oseca obavezu da se to kod njega mora dogoditi. Ako se nekim slucajem to ne dogodi, on pred svojom partnerkom moze gubiti samopotvrdu svog erotskog reagovanja i vrednovati takav dogadjaj kao neuspeh. Sklonost ka takvom shvatanju omogucuje da se u prostor erotskog reagovanja umesa socijalno znacenje uspeha ili neuspeha. Javlja se strah od neuspeha u sledecem partnerskom odnosu. Svest o mogucem neuspehu eliminise erotsko zadovoljstvo, sto se manifestuje impotencijom. Spontano erotsko uzbudjenje zahteva slobodan proctor. Socijalna kategorija poput straha od neuspeha blokira takav prostor i narusava erotsko zadovoljstvo, a time uslovljava impotenciju. Moze se reci, da muskarac koji partnerski seksualni odnos poistovecuje sa uspehom, moze biti podlozan u nekim situacijama formiranju impotencije.

Ako vam se dopada članak: